Valetta er ikke Maltas største by, men det er hovedstaden - den mindste i Europa. Om dagen er det en travl by, hvor en stor del af Maltas befolkning arbejder, men om aftenen er atmosfæren afslappet med masser af restauranter og fortovscaféer, der lokker med lokal mad og vin - prøv nationalretten fenek (kanin), sværdfisk, maltesernes berømte brød og den lokale vin.
På en rejse til Malta er det et "must" at besøge Valetta. Byen blev opført som fæstningsby i 1566 og emmer stadig af historie og riddertid. Prægtige barokbygninger præger byen, og med de mange historiske seværdigheder har Valetta gjort sig fortjent til sin optagelse på Unesco's Verdenskulturarvsliste. I 2018 var byen Europas Kulturhovedstad, hvilket har resulteret i nye internationale restauranter, boutiquehoteller og et boom i kulturlivet.
Man skal opleve byen til fods - og det er let. Valetta strækker sig over en lille areal på 1000 x 630 m. To hovedgader løber parallelt med hinanden - Republic Street med de mange butikker, caféer og hyggelige torve, og Merchants Street hvor man finder byens marked. De smalle sidegader med små butikker og hyggelige caféer fører til de to havne, der omgiver Valetta - Marsamxett Harbour og Grand Harbour. Tag en tur til Upper Barrakka Gardens nær Castille Place, hvorfra man får en fantastisk "Instagram"-udsigt over Grand Harbour mod De Tre Byer (Vittoriosa, Senglea og Cospicua).
Der er mange storslåede og interessante bygninger og seværdigheder i Valetta, men St. John's Co-Cathedral skal man bare besøge. Katedralen blev bygget af Ridderne af Malta i 1573-1578, og dens indre er et fantastisk syn! Overdådigt udsmykket med guld og freskomalerier, et gulv dækket af marmorgravstene for riddere, og otte kapeller for hver af de otte grupper af riddere, der udgjorde "The Knights of Malta". I katedralens museum hænger et af Europas mest berømte malerier - Caravaggio's 3,6 x 5,2 m store maleri af Johannes Døberens halshugning fra 1608.

Fra Valetta kan man se over til halvøen med De Tre Byer - Vittoriosa, Senglea og Cospicua. Det kan anbefales at tage færgen eller bussen over til byerne, for der er meget at se på især for de historisk interesserede - og også her hersker middelalder-stemningen rundt om i de smalle gader flankeret af historiske bygninger. Byerne blev i sin tid bygget af tempelridderne som fæstninger, hvor befolkningen kunne søge tilflugt under angreb, men under 2.verdenskrig blev alle tre byer bombet af tyskerne, da de store skibsværfter lå her. Vittoriosa slap bedst fra bombardementet, så det er her man kan besøge de fleste oprindelige bygningsværker.
De tre byer ligger i gå-afstand fra hinanden, så man kan let slentre en tur fra den ene til den anden.