Kakaohovedstaden


Når først Brasilien er begyndt at krybe ind under huden på den rejsende, og man kaster sig over Jorge Armados bøger, - ja så kommer Ilhéus automatisk på listen over byen man skal besøge. Den rejsende kommer her for at opsuge stemningen i de gader og stræder, der blev befolket af Jorge Armados persongalleri. Rundt omkring hjørnet, der forventer man næsten at møde Gabriela, på vej hjem fra Nacib´s bar, indladende smuk som den kyst hvorpå vi finder byen.

Ilhéus, der ligger ved Cachoera flodens munding, er centrum for Brasiliens intensive dyrkning af kakaotræer. I de bakkede landskaber omkring Ilhéus kan man stadig se kakao-farme og landarbejdere i sving, scenerier, der kunne være trukket ud af en historiebog, eller ud af bogen »Cacao«, skrevet af den mand, der iøvrigt har skaffet Ilhéus ind i brasilianernes bevidsthed, nemlig Jorge Amado. Han boede og skrev i Ilhéus og er i dag landets mest kendte forfatter.

I Ilhéus' gader vil Amados læsere nikke genkendende til både den charme og det vanvid, han har beskrevet i flere af sine bøger. Byen ligger klemt inde mellem bakker, hav og en lille havn. Centrum er lille og karakteristisk med mange særprægede huse og en ikke helt almindelig byplanlægning. Langs kysten går den ene dejlige strand over i den næste.

Turistens vigtigste gøremål er blot at slentre i den livlige by mellem den venlige befolkning. Smut en tur op på det lille bjerg ved Convento NS da Piedade og nyd udsigten over byen, havet og kysten. Eller spadser i gaderne og læg mærke til de mange gamle bygninger, der har skikkelser siddende som tud på tagrenderne.
Ingen behøver at fare vild, man er altid blot et stenkast fra havet.

Ilhéus rummer et lille kakaomuseum, ligesom turisten kan opleve stemningen på en cacaogård i det tropiske og frodige landskab. Det er så absolut og værd at se Jorge Armado hus og et must er at besøge Nacibes bar, der er central i fortællingen om Gabriela.