Brasilianerne ynder selv at kalde Recife for Brasiliens Venedig, skønt sammenligningen måske er lidt overdreven. Kanaler og floder gennemskærer dog byen, så den fremstår som tre øer. Talrige broer giver byens befolkning adgang til alle dele af Recife. Engang var byen et lille fiskerleje, men i dag er den en driftig handels- og havneby, der er svulmet op til at være den fjerdestørste by i Brasilien. Den hyggelige by er samtidig hovedstad i staten Pernambuco i nordøst Brasilien og hjem for mere end 1,5 mio. indbyggere.
Ud for byen ligger de rev (recife), som har givet Recife sit navn. De beskytter kysten og kan ses ved ebbe. Herude ligger også Recife's Copacabana og Ipanema, nemlig stranden Boa Viagem. Langs den finder turisten byens bedste hoteller, restauranter og barer.

Recife er på pudsig vis moderne og gammel på én gang - som en kontrasternes by. I dens centrum findes både høje kontorbygninger, lokale markeder og hundredevis af kolonitidens gamle bygningsværker. De afspejler, at byen i 1700-tallet var en storstad med rigdomme hentet hjem via sukkerrør og importerede slaver. Et hollandsk præg har byen dog også, da det i 1600-tallet lykkedes hollænderne at få herredømmet over Recife i 24 år. Det kan i dag ses på flere kirker og hos byens mange mulatter med blå eller grønne øjne.