Funchal er hovedstaden på Madeira - en levende turist-, havne- og handelsby med omkring 120.000 indbyggere. Byen er præget af smukke gamle bygninger både i centrum og op ad bjergskråningerne, som danner den smukkeste baggrund, mens klipper omringer byen og beskytter mod vejrets luner.
I den gamle bydel er der masser af caféer, restauranter, små butikker og gadeliv, og i en stor Art Deco- bygning finder man Mercado dos Lavradores – et stort sprudlende marked, hvor man kan finde alt lige fra
fisk, frugter, kød og eksotiske blomster til lokal kunsthåndværk, kurvearbejder, tæpper med mere.
Der er seværdigheder nok i Funchal, så man kan sagtens få et par dage til at gå – besøg bl.a. domkirken Sé de Funchal, Lido-promenaden og de gamle bydele Santa Maria, São Pedro og Sé; tag svævebanen til Monte-området; gå på opdagelse i den botaniske have Jardim Botanico lidt udenfor byen; stik til havs på en sejltur med mulighed for at se hvaler og delfiner eller oplev den prægtige natur på en levada-vandretur. En regnvejrsdag kan man tilbringe på et af de mange museer – prøv f.eks. vinmuseet eller Cristiano Ronaldo-museet.