Byens vartegn er det karakteristiske ”fladtoppede” Table Mountain, der med sine 1085 m danner en fantastisk baggrund for byen, der breder sig langs kysterne. En kabelbane fører til toppen af bjerget, hvorfra der er en flot udsigt over byen og bugten med Robben Island. Er den roterende kabelvogn ikke spændende nok, kan man bruge et par timer eller tre – alt efter evne og kondition - og klatre op til toppen. På denne måde kommer man lidt tættere på Table Mountains fantastiske flora, der tæller omkring 1470 forskellige plantearter – mere end de britiske øer kan præstere tilsammen. Har man en lille botaniker i maven, skal man ikke snyde sig selv for en tur i Kirstenbosch Botanical Gardens, der ligger for foden af Table Mountain. I den næsten 530 ha store have er der anlagt seks forskellige temaruter, så man på en overskuelig måde kan beundre et bredt udpluk at Sydafrikas blomster, planter og træer.
Når man står på toppen af Table Mountain og skuer ud over bugten Table Bay, kan man se den lille, men nok så verdenskendte, ø Robben Island. Her sad Nelson Mandela fængslet i 27 år, inden han i 1990 blev løsladt og tre år senere valgt til præsident ved Sydafrikas første frie valg. I 1997, efter 400 år som fængselsø, blev Robben Island fredet. Fængslet er i dag museum, hvor man bl.a. kan se den celle, der var Nelson Mandelas hjem i næste 30 år. Her skrev han kladden til bogen ”Long Walk To Freedom” på små lapper papir og toiletpapir, som han gravede ned i gulvet. Denne bog er oversat til dansk – Vejen til Frihed – og kan varmt anbefales!
Robben Island er dog andet end fængsel. Den er også hjem for 132 forskellige fugle bl.a. den afrikanske pingvin, og 23 dyrearter heriblandt bontebok og eland. Færgen sejler fra Victoria & Alfred Waterfront og undervejs kan man være heldig at støde på delfiner og sæler, og i hvalsæsonen (juli til november) også den sydlige rethval.
Cape Towns pulserende knudepunkt er havnefronten Victoria & Alfred Waterfront. Her ligger nogle af byens bedste hoteller og restauranter, og der er altid liv og glade dage. Om dagen pendler folk frem og tilbage mellem caféerne, shoppingcentrene og specialbutikkerne, eller sidder og nyder en is foran gademusikanter eller et kor af glade dansende børn. Aftenen bringer en hel ny stemning med sig. Det skarpe sollys afløses af et romantisk skær, og barer og caféer fyldes med glade mennesker, hvis stemmer til tider overdøves af en ”gøen” fra sælerne, der søger nattely på bådebroerne.
Cape Town er en storby med alt hvad det indebærer af myldretidstrafik, høje kontorbygninger, store shoppingcentre og smarte modeforretninger. Men side om side med de spejlglatte facader ligger smukke gamle bygninger, der vidner om tidligere tiders bosættere. Arkitekturen afslører ophavsmanden – hollænderne med deres unikke kap-hollandske stil (Cape Dutch) og englænderen med den karakteristiske victorianske elegance. Går man en tur op ad Long Street, er man ikke et øjeblik i tvivl om, at englænderne engang var fremtrædende i byen. Omkring byparken Companys Garden finder man de vigtigste kulturhistoriske bygninger, bl.a. Houses of Parliament, St. George’s Cathedral, Cultural History Museum, National Art Gallery, og den gamle præsidentbolig Tuynhuis, der nu kun fungerer som præsidentens kontor.
Cape Town’s rådhus ligger ikke langt fra Company’s Garden. Den smukke facade i barokstil vender ud med pladsen Grand Parade, hvor der sælges blomster, frugt og grønt, og herfra kan man se lige over til en af Sydafrikas ældste bygninger, Castle of Good Hope. Fæstningen, hvis mure er helt op til 10 meter tykke, blev i sin tid blev brugt som fængsel og beskyttede byen mod angreb sat ind fra havet. Det meste af fæstningen er i dag åben for offentligheden og huser bl.a. et militærhistorisk museum.
Det farverige Malaj-kvarter, eller Bo-Kaap, skiller sig helt ud fra de stilrene engelske og hollandske linjer. Langs stejle, snoede gader ligger små pastelfarvede huse fra 1800-tallet, og der hænger en duft af krydderier i luften. Her bor der stadig efterkommere af de slaver, som hollænderne i tidernes morgen hentede til landet fra østen. Vil man lære lidt mere om disse Cape Malay-familer i de maleriske huse, skal man besøge det lille Bo-Kaap Museum.
Bydelen Cape Flats, der ligger øst for Table Mountain, er et stort fladt område hvor der faktisk kun bor sorte folk fra under- og middelklassen. Under Apartheid blev alle sorte tvunget til at flytte hertil, da de ikke måtte eje andet jord. Hermed blev de sorte townships dannet, men selvom området stadig er ”sort”, er der i dag en hel anden stemning og atmosfære med livsglæde og hjertevarme i højsæde. Mens de sorte blev flyttet til Cape Flats, byggede de hvide store villaer langs kysterne omkring Cape Town. Det gør de stadig, og i dag ligger der mondæne forstæder som perler på en snor langs kysterne - Sea Point, Bantry Bay, Clifton og Camps Bay. Flotte luksushoteller og små hyggelige ”guest houses” ligger langs de indbydende strande, men man skal ikke altid lade sig snyde af det indbydende vand – det kan være temmelig koldt
Cape Town har også sit eget „lokale“ vinland, Constantia. Det ligger lige syd for Table Mountain og Kirstenbosch Botanical Gardens, kun omkring 20 minutters kørsel fra centrum. Constantia var faktisk det første vinproducerende område i Sydafrika, og vingården Groot Constantia er ét af de første eksempler på den traditionelle Cape Dutch-arkitektur. Vingårde som Buitenverwachting, Steenberg, Constantia Uitsig, Groot Constantia og Klein Constantia lægger i dag navn til nogle af landets bedste vine, og to af dem kan tilmed prale med restauranter blandt Sydafrikas Top 10 - Buitenverwachting og Catharina’s på Steenberg. Til god vin hører god mad, og det findes næsten ikke bedre end her.