Selv om Isabela er den største af alle øer, så har den stadig den mindste antal beboere af de 5 steder hvor der bor mennesker på Galapagos. Puerto Villamil beboes af kun 2500 mennesker og er øens eneste bebyggelse. Byen er charmerende, et rigtigt fiskerleje, med sandede gader med palmetræer, hvor tiden stadig syntes at være gået i stå. Dette står i skærende kontrast til den nu meget travle Puerto Ayora og Galapagos administrations by Puerto Baqurisimo Moreno på San Cristobal.

Stranden foran byen byder på en smuk indbydende hvid sandstrand og har man ikke kun lyst til at henslæbe sin tid her, så kan man anbefale at tage en smut op på Sierre Negro vulkanen på cykel eller med hest, eller man kan tage på udflugt til nogle af de små øer hvor Galapagos dyre liv venter. Tæt på byen findes deslige tårnes mur, bygget af nogle af de straffefanger der engang udgjorde hovedparten af befolkningen på øen.

Øen skabtes af lavaen fra 6 forskellige vulkaner der flød sammen og er den største af Galapagosøerne med mere end halvdelen af øernes samlede areal. Tagus Cove, en naturlig havn, der tidligere var tilholdssted for hvalfangerbåde, hvilket man stadig kan se ved graffitti på klipperne fra 1800’tallet. Langs øens kyster lever pingviner, pelikaner, galapagosskarv samt alle sulearterne.

På øen findes 5 aktive vulkaner og efter en stejl gåtur opad bjerget ender med ved Darwins’s saltvands sø, hvor udsigten er formidabel.

På vulkanen Alcedo kan man finde de store Galapagos skildpadders reder. Øen går også under sit engelske navn: Albemarle.

Dyrearter: pingviner, suler, brune pelikaner, galapagos høg, spottedrosler, noddi terne, fregatfugl, audubon skråpe.