På Sabahs nordøstkyst ligger kystbyen Sandakan, der er det perfekte udgangspunkt for at gå på opdagelse i Borneos fantastiske dyreliv med
orangutanger, havskildpadder, sjældne næseaber, elefanter og et rigt fugleliv - og alt kan opleves inden for 2 timers transport.

Kigger man fra Sandakan og ud over bugten, vil man opdage at havet er prikket af små lokale fiskerbåde. Tidligere var det briter, tyskere, hollændere, indere og andre handelsmænd, der sejlede ind i bugten. Byen blev desværre mere eller mindre jævnet med jorden under 2. verdenskrig af briterne i et forsøg på at ramme de invaderende japanere. Efter krigen blomstrede byen dog op igen pga. træindustrien, så den i dag igen er værd at besøge.

Kun 25 km fra Sandakan giver verdens største Orangutang Rehabiliterings Center i Sepilok turister mulighed for at opleve de store og milde røde aber, der kun findes vilde i naturen på Borneo og Sumatra. Centeret åbnede i 1964, og den fornemste opgave for centeret er gradvist at integrere orangutanger, som er blevet holdt i fangenskab eller på anden måde har haft en "uheldig barndom" til det frie og selvstændige liv i junglen.

Ud for Sandakan ligger tre små øer, Pulau Selingan, Pulau Gulisaan og Pulau Bakkungan Kecil. Tilsammen udgør de Turtle Island National Park, et lille naturområde som spiller en stor rolle i den verdensomspændende indsats for at redde havskildpadderne fra udryddelse. Her er det bl.a. muligt at besøge et "skildpadde børnehjem" og opleve de store havskildpadder, der om aftenen kommer op på stranden for at lægge æg.

I Sukau regnskov ligger Kinabatangan floden, der er Sabahs længste. Her findes Malaysias største område med ferskvandssumpe, hvilket bl.a. tiltrækker den sjældne næseabe, der kun lever i Borneos mangrove ved kysterne. Den bedste måde at opleve dette naturparadis på, er i små både på floden, og alt imens den ubeskrivelige natur glider forbi, er der gode chancer for at se aber, vildsvin, næsehornsfugle og andre tropiske fugle, vilde elefanter, slanger og meget mere.