Lima blev grundlagt i år 1535 og frem til landets uafhængighed var den Sydamerikas vigtigste by. Den ligger ved foden af Cerro San Cristóbal og fordeler sig på begge sider af floden Río Rímac. Man kan stadig ane den gamle bys værdighed mellem de nye bygninger, der skyder op. Man finder de fleste seværdigheder i centrum, og i den nordlige del af byen ligger præsidentpaladset og katedralen. I denne opbevares de jordiske rester af den legendariske Pizarro, grundlæggeren af Peru og Sydamerikas undertvinger. I dette område bør man også besøge klosteret San Fransisco nogle få gader mod øst. I denne bydel vælger de fleste rygsæksrejsende at bo.

I den moderne bymidte ligger omkring torvet Plaza San Martín for enden af handelsgaden Jirón de la Unión. Torvet er omkranset af bygninger i neoklassisk italiensk byggestil. De nyeste og mest velhavende kvarterer Miraflores og San Isidro ligger modsat centrum, tættere på kysten. Her ligger de bedre butikker og restauranter samt de fleste af vores hoteller, blot en kort tur i taxi fra det gamle centrum.

Det første indtryk mange får af Lima er en stor, grim og håbløs by, men giv den en chance - der er spændende bydele og et godt kulturliv at opleve.