Ugandas største og måske smukkeste nationalpark, Murchison Falls, dækker et område på 3840 km2 i landets nordvestlige hjørne. Nilen løber tværs gennem parken på sin vej mod Lake Albert, og deler den i to næsten lige store dele. På sin vej bliver den ellers brede og roligt flydende flod presset ned gennem en smal kløft, og forvandles til en frådende og buldrende vandmasse, der ender med at vælte ned i en brusende oprørt pool 43 meter nede. Dette er vandfaldet Murchison Falls, som nationalparken er opkaldt efter, og et af de mest spektakulære syn i Østafrika.

Den største oplevelse i Murchison Falls National Park er en tre timers bådtur ned mod foden af Murchison Falls. Turen foregår på et stykke af Nilen, der emmer af afrikansk atmosfære - langs flodbredden står palmer, akacie- og mahognitræer; elefanter bader og leger i floden mens flodheste prustende stikker hovedet op og iagttager båden. Dyreflokke kommer ned for at drikke, mens de holder et nøje øje med krokodillerne, der er nogle af de største i Afrika. Fuglelivet er sandt at sige enestående, og i de tørre måneder har man chancen for at se den sjældne og aparte udseende træskobnæb. Garvede fugleentusiaster, der målrettet går efter denne bizarre fugl, skal nok tage på den længere bådtur ned mod deltaet og Lake Albert, hvor der er en bedre chance for at finde træskobnæbbet.

Det bedste område for game drives er lige omkring Nilen ned mod deltaet ved Lake Alberts bredder. Her kan man møde store flokke af uganda kob, vandbuk, hartebeest og giraf samt oribi og og bøffel. Løverne tiltrækkes af de mange byttedyr, så her er en af bedste muligheder i Uganda for at se disse prægtige kattedyr. De våde områder tiltrækker desuden et væld af fugle, og flodheste og elefanter ses næsten altid i stort antal.