-Amazonas hoveddør


Der er to gode grunde til at tage til Belém, 160 km syd for Ækvator: Byens eksotiske og farverige marked og byens placering i Amazonflodens delta.
Byens offentlige parker, brede boulevarder med mangotræ-klædte boulevarder og Beaux Art bygninger har elegance, der overgår Manaus og som fik franske besøgende i forrige århundrede til at sammenligne byen med Bordeaux og Marseilles. I byens gamle bydel finder man stadig gamle portugisiske bygninger med teglbesatte facader. Blandt Beléms andre seværdigheder er fortet ved flodens munding, botanisk have og Goeldi-museet, der er et af verdens førende forskningscentre for Amazon-studier.

Den største attraktion i Belém er det lokale marked. Her kan den rejsende gå på opdagelse mellem de mærkeligste fisk, frugter og grøntsager, potensfremkaldende pulvere, slangeskind, rødder fra junglen og barkstykker, der helbreder den dårlige økonomi. Lige fra den tidlige morgen er der på markedspladsen råben og skrigen, hvor turisten i både lyd, lugt og scenerier kan opleve den livlige og hektiske lokale hverdag, når den er bedst.

Byen har en særdeles broget historie og har blandt andet været hjemsted for et af Brasiliens blodigste slag, der kostede 30.000 mennesker livet.

I fodsporet på New York, London, Cape Town og Buenos Aires har man omskabt de gamle dock-områder til et rekreativt område i byen. I år 2000 slog man dørene op for Estação das Docas do Pará, som hermed blev Brasiliens første »Docklands«. Her åbnede man et vindue ud over floden, i et smukt kompleks, der giver den besøgende mulighed for at gå på opdagelse i et område på 32.000 m2, der stadig har bevaret det oprindelige havnemiljø, blandet med glas, butikker, gallerier, fortovs cafeér, barer og eksklusive restauranter, som man finder dem på Boulevard da Gastronomia.