Cuiabá i staten Mato Grosso er den nordlige indfaldsvej til Pantanal. Fra Cuiabá er der kun ca. 100 km. til guldgraver byen Poconé, hvor Transpantaneira-vejen starter sin 147 km lange vej ind i Pantanal.

Transpantaneira
Det var planen, at Transpantaneira skulle forbinde Pantanal fra nord til syd, men planen blev aldrig gennemført. De 147 km ligger nu som en forholdsvej god grusvej og giver nem adgang til området, ligesom vejen, der ligger hævet over terrænet, giver god mulighed for at observere dyrelivet langs vejen og dens grøfter.

Barão de Melgaço
Man kan også fra Cuiabá nå Pantanal via Barão de Melgaço, der er beliggende ved Chacororé og Siá Marina lagunerne. Turene i dette område foregår primært i båd.

Chapadas dos Guimarães
Et andet vigtigt område, der kan nås fra Cuiabá, er det vigtige økosystemer, Cerrado. Kun 64 km. fra Cuiabá, hvor bakkerne bliver til 850 meter høje smukke bjerge, befinder man sig i Sydamerikas geografiske centrum. Området er en 33.000 ha. stor nationalpark fyldt med klippehuler, fantastiske udsigter og masser af vandfald, f.eks. Portão de Inferno (porten til helvede), Véu da Novia (brudesløret) og Salgadeiras-vandfaldet, Et interessant fænomen finder man på toppen af plateauet, der fungerer som vandskel. Vandet, der løber mod syd, løber mod Pantanal, mens vandet, der løber mod nord, løber mod Amazonas. Da nationalparken ligger tæt på Cuiabá i det varme lavland, er området flittigt besøgt af de lokale, med deraf følgende souvenir boder mv.

Nobres
Hvad Bonito er for det sydlige Pantanal, er Nobres for det nordlige Pantanal. Lige som i Bonito er området smukt med mulighed for dykning i krystalklart vand og blå grotter. En af de få oprindelige indianerstammer, der er tilbage i Brasilien - Bakairi indianerne, er hjemhørende i området. I modsætning til Chapadas dos Guimaráes er Nobres fortsat forholdsvist uberørt af turister.