Byen med vesterhavsklitter


Høje bjerge af hvidgult sand, der rejser sig direkte af Atlantens turkisgrønne vand, er byen Natals kendetegn - og turistens grund til at komme. Her - om nogen steder - er der dømt strandliv i en by, der har mere end 300 solskinsdage om året.

Natal med 700.000 indbyggere ligger i det nordøstlige Brasilien, hvor den er hovedstad i staten Rio Grande do Norte. Med en strategisk placering på den østligste tip af landet har Natal flere gange i historiens løb haft militær betydning og er derfor også bygget op bag et karakteristisk fem-takket fort, Fortaleza dos Reis Magos, der stadig kan beses. Byen ligger lige ved Potengi-flodens udmunding og er grundlagt i 1597. Den har stadig nogle gamle bydele ud mod fortet, men rummer i dag også flere mondæne kvarterer. En af Natals højst beliggende bygninger er det gamle fængsel, der nu huser turistinformationen samt caféer og souvenir-butikker i de gamle celler.

I Brasilien har Natal intet sidestykke. Den har brede veje, lave huse og en næsten altid blå himmel - et meget californisk præg. På mange felter er byen yderst moderne, blandt andet rummer den Brasiliens centrum for rumforskning og raket-opsendelser.

Strandene
Natals vidt berømte strande med kokospalmer og caju-træer ligger både nord og syd for byen. Også i hjertet af byen findes et par strande, men det er ikke dem, turisten kommer for. Vi anbefaler Natals gæster at leje en buggy til strandturen. Det er en ombygget folkevogn med en smart top og et par overdimensionerede hjul.

Genipabu
Denne strand er kendt af alle strand-elskende brasilianere med klitter, der ruller direkte ud i oceanet. Her står kokospalmerne (og pigerne?) i sand til nødderne. Gør turen i en beach buggy og få en lokal chaufør til at køre bilen på rutschetur gennem gigant-klitterne.

Området er dog ikke længere en hemmelighed, og selv på en sløv dag omgives man af hundredevis af andre beach buggys. Bag klitterne i Genipabu findes en række ferskvandssøer lige til at springe i. Her er også mulighed for at leje heste.
Nord for Genipabu strækker strandene og klitterne sig endeløst. Buggy ture i klitterne afslører spændende glidebaner, dukkerter i ferskvandslaguner og turene involverer sejlture på tømmerflåder, hvor buggyerne stages over floderne.

Ponta Negra
På Ponta Negra klitten 14 km syd for byen rider klitsurfere ned ad klitten på små træstykker smurt med stearin. Man kan som regel låne et bræt, men for utrænede er det svært at holde balancen. Turen tilbage op ad de næsten lodrette klitter er desuden en gevaldig udfordring for kondien. Ponta Negra har flere gode pousadaer og hoteller. Forenet med de gode strande er det et perfekt sted at slappe af.
Via Costeira, vejen som forbinder Natal og Ponta Negra, er deslige en lang parade af gode resorthoteller, der kunne være begyndelsen til at sætte Natal på masseturismens landkort.

Natals natteliv
Natals natteliv er ikke noget at skrive hjem om, selv om der findes flere gode restauranter. Café- og bar-distriktet ligger nede ved vandet omkring Areia Prata pladsen. Her ligger blandt andre den pompøse restaurant Chaplin, hvor det vrimler med tjenere i hvidt.