Et levn fra kolonitiden


Havnebyen Paraty ligger 253 km sydvest for Rio. Byen har ikke forandret sig siden kolonitiden - og som derfor ofte bruges som kulisse ved filmoptagelser.

Paraty blev grundlagt i 1600-tallet og var i flere hundrede år støttepunkt og metropol for guldgravere og eventyrere, der herfra drog ind i landet for at lede efter guld og ædelstene, -eller for plantageejere, der på den driftige havn tog imod overfyldte slaveskibe fra Afrika. Men i sidste århundrede kom der nye havne på den brasilianske kyststrækning, og Paraty kom til at ligge hen uden væsentlig kontakt til omverdenen. For eksempel blev der først i 1954 ført landeveje gennem det uvejsomme terræn til byen. Den lange isolation har medført, at vi i dag kan nyde godt af det arkitektoniske mindesmærke over 1700-tals bygninger, som bl.a. UNESCO har udnævnt Paraty til at være.

Slentretur på brosten
Den bilfri bymidte indbyder til en slentretur ad de gamle kampesten, der udgør byens gader. Husenes hvide flader brydes her og der af blå, gule og grønne døråbninger og vinduer, der med deres små inddelinger og ofte med farvet glas danner en helhed sammen med tegltagene. Byens største kirke ligger på en fredfyldt plads ned til kanalen, men det er en anden og lidt mindre kirke, der er blevet et vartegn for byen med dens placering i første række ud mod stranden og havet. Når man ser det lille frugtmarked og havnefronten opdager man, at det ikke er den enkelte bygnings skønhed, men helheden, der får byen til at fremstå som noget nær et levende kunstværk.

Der er bestemt ikke mangel på restauranter og souvenirbutikker i byen. I hver anden døråbning kalder hyggelige restauranter på den forbipasserende.

En række strande nær Paraty er i dag tumleplads for de besøgende, som ønsker at slippe væk fra Rio. Tag med en af de mange skonnerter der ligger på reden ud for molen, på en båd ekskursion til en af de mange øer i bugten ud for Paraty. Bådene sejler kl. 10.00 og returnerer kl. 15.00.