Hovedstaden, hvor de 3 floder Mekong, Bassac og Tonle Sap mødes, har omkring 2 millioner indbyggere og lige så mange motorcykler - næsten. Det er nemt at finde rundt i Phnom Penhs støvede gader og stræder, og afstanden mellem flere af seværdighederne er overkommelig og kan tilbagelægges til fods.

Phnom Penh bærer tydeligt præg af at landet indtil 1953 var en fransk koloni. Og selvom restaureringen af de smukke huse går langsomt, er det disse bygninger, der sammen med kongepaladset med de røde, blå og grønne tagmosaikker, frihedsmonumentet - en femetagers pagode - og nationalmuseet med de smukke spir, der giver byen sin utvivlsomme charme.

Gå tur på markedet midt i byen og oplev den livsglæde og optimisme, der kendertegner den smilende og imødekommende befolkning i Phnom Penh.

I slutningen af 1970'erne var der dog ikke mange smil i Cambodia. Mere end 1 million mennesker omkom på de 4 år borgerkrigen hærgede Cambodja. Pol Pots vision om at skabe et selvforsynende bondesamfund efter den maoistisk model havde store menneskelige omkostninger. Det vidner hovedstaden, hvorfra befolkningen blev gennet ud på landet under krigen, også tydeligt om. Både Killing Fields og S21 fængslet fortæller den forfærdelige historie om Khmer Rogue regimets brutale handlinger. Det er dermed også to steder, der er vigtige at besøge, hvis man vil forstå cambodianernes historie.