Øerne tilhører i dag Colombia, mens øernes oprindelige befolkning af sorte slaver kom bl.a. fra Jamaica. De hvide sandstrande og det klare vand gør disse øer til et paradis og et ideelt stoppested for rejsende mellem Mellem- og Sydamerika, idet øerne har forbindelse til San José, Costa Rica og Tegucigalpa i Honduras, tillige med alle større byer på Colombias caribiske kyst.

San Andres ligger 770 km fra Colombias caribiske kyst. Øen blev opdaget af spanske navigatører i 1527, og senere blev øerne befolket af pilgrimme. Gennem 1700-tallet blev de tilholdssted for engelske, franske og hollandske pirater.
San Andres er beskyttet af en række af rev og landtanger og omgivet af blåt transparent vand med hvide koralsandstrande med en uforlignelig skønhed. Øen er relativ flad, kun 12 km lang og 3 km bred og dækket af kokospalmer. Den største by i øgruppen ligger på San Andrés og kaldes El Centro. Det er det kommercielle centrum med hoteller, restauranter og duty-free butikker. Øen blev erklæret for frihandelsområde i 1953 og tiltrækker mange shoppende colombianere fra fastlandet. En rundtur på øen kan foretages på cykel, i bil eller med turisttoget, som tager ca. 3 timer. Undervejs gøres bl.a. stop ved Morgan Cave; en dyb koralgrotte, der er forbundet med havet via en række tunneller. Den legendariske pirat Henry Morgan skulle ifølge overleveringen have gemt sine mange skatte i denne grotte.

Kun 10 min. med båd fra San Andrés ligger den lille koralø Johnny Key med hvide sandstrande og kokospalmer. Øen er et populært udflugtsmål, kendt for reggae, calypso musik og eksotiske cocktails med rom og kokosmælk.