Otavalo Marked er et af de største og vigtigste markeder i hele Sydamerika; Et sandt mekka for handlende og et farvestrålende tilløbsstykke for indianere i folkedragter med nærmest alt til salg.

Markedet er inddelt i 4 afdelinger. Levende dyr, landbrugsprodukter, uldklæder og kunsthåndværk.

Markedet er især centreret omkring Otavaloindianernes kunsthåndværk. Køber man, skal der pruttes om prisen. Det er helt naturligt og forventes af sælgeren. Men da indianerne ved at turisterne har penge, kan det være lidt af en opgave. Turisterne kommer især på markedet for kunsthåndværk på Plaza de Ponchos mellem 06.00 - 13.00. Det er her storkøbmændene holder til i deres interimistiske boder. Udvalget er stort, og priserne er bedst hen mod lukketid, når det mere købelystne publikum er kørt til frokost. Der er marked hver dag i byen, men lørdagsmarkedet er det største tilløbsstykke. Skulle du blive træt og trænge til en forfriskning først på formiddagen, kan cafeen The Pie Place på Plaza de Poncio varmt anbefales. Husk at passe på lommetyvene.

Ture i omegnen
Hvis man foretrækker at handle direkte hos den arbejdende indianer, er der fine muligheder for dette i de nærliggende landsbyer, evt. på en guidet tur. Guiden vil, mens man besøger forskellige hjem, fortælle om de lokale indianeres historie og de specielle produkter, som hver landsby fremstiller fra bunden. Otavaloindianerne er i sandhed dygtige ambassadører for indiansk kunsthåndværk baseret på gamle traditioner.

Cascada de Peguche
Lidt nord for Otavalo markedet ligger dette smukke område, der er udlagt som picnic område i en eukalyptuslund. Følg de gamle jernbaneskinner til Peguche landsbyen, der i øvrigt er kendt for dens vævearbejder.