Byen har gennem dens lange historie været beboet af forskellige præcolumbianske stammer, blandt andre Quitus folket, som den bærer navn efter. Senere var den også hovedstaden i inkaernes nordlige rige inden den i 1533 blev genopbygget af de spanske erobrere.

Ovenpå alle disse gamle indianske fundamenter ligger Quito stadig fantastisk smukt placeret i en dal, omgivet af mægtige vulkaner. Den ligger højt oppe i 2800 meters højde, så kommer man direkte fra Danmark er det vigtigt at starte roligt ud.
Selvom Quito er en stor by med over 1 million indbyggere, føles den behagelig med dens mosaik af mindre bydele overordnet fordelt i en ny og en gammel del. Den gamle bydel præges af smukke, gamle, hvidkalkede huse fra den spanske kolonitid. Overdådigt udsmykkede kirker titter mange steder op over de røde tegltage og indbyder med skatte af guld og sølv. Man forstår sagtens, hvorfor den er på Unescos liste over verdens kulturarv. Quitos gamle bydel er også indianernes kvarter; Et charmerende, men larmende inferno af farvestrålende mennesker. Bag al denne koloniale skønhed rejser højhusene sig i den nye bydel med de dyre forretninger, hoteller, ambassader, flyselskaber og banker. Enkelte indianske handlende minder dog en om at man stadig er i Sydamerika, men kontrasten er stor til den gamle bydel.

Quito gennemgik en omfattende renovering i 1980'erne så den nu fremstår langt smukkere, med historien intakt og en moderne infrastruktur. Den populære og maleriske gamle hovedstad med de venlige indbyggere overvåges nøje af den halvsovende vulkan Pichincha, der kun på klare dage lader alle sine 4776 meter anskue.