På en rejse til Sicilien, skal man besøge Palermo! Det er Siciliens hovedstad og største by med en smuk beliggenhed på nordkysten for foden af bjerget Monte Pellegrino. Her mødes Italien og Orienten i et sanseligt sammensurium af gadeboder, duften af krydderier, kaotisk trafik og smalle hemmeligheds-fulde gader. Under 2.verdenskrig blev byen bombet af de allierede, og rundt omkring finder man stadig ruiner som vidnesbyrd fra krigens tid. Men der er også storslået arkitektur - byen har været under indflydelse af både romere, arabere, spaniere og franskmænd, hvilket afspejles i smukke orientalske bygninger, barokpaladser og overdådige kirker. Flere monumenter er desuden optaget på Unesco's Verdensarvliste. Den bedste måde af opleve byen på er til fods i den gamle bydel med de mange hyggelige pladser (Piazza), hvor alt ligger omkring de to hovedgader Via Maqueda og Corso Vittorio Emanuele: Piazza Cuattro Canti - Palermos centrum med fontæner og statuer; Teatro Massimo - Syditaliens største teater; Domkirken der er over 100 m lang og et arkitektonisk vidnesbyrd over byens forskellige herskere; Piazza della Vittoria og palmehaven Villa Bonnanno; middelalderborgen Palazzo dei Normanni hvor man på 1.sal finder det storslåede Capella Palatina; den normanniske kirke San Giovanni degli Eremiti og den eventyrlige klosterhave; Piazza San Domenico og kirken San Domenico; Piazza Bellini med kirkerne Santa Maria dell' Amiraglio og San Cataldo, og tæt herpå Piazza Pretoria hvor man kan beundre den smukke fortæne med hele 20 bassiner fyldt med skulpturer af nøgne nymfer, hvilket gav den tilnavnet Skammens Fontæne.
Shopping er der også mulighed for i Palermo. De traditionelle modebutikker finder man på den populære gade Ruggiero Settimo, mens man i Albergheria-kvarteret finder byens største gademarked Mercato di Ballaró.
En dag i Palermo fyldt med oplevelser og indtryk skal naturligvis krydres med mad og drikke, og når man er i Italien, er der visse smagsoplevelser, der skal prøves. Espresso på den lokale kaffebar, en cannolo fra bageriet (pasticceria) og selvfølgelig en ægte italiensk pizza eller alt godt fra havet på en traditionel restaurant - trattoria. De mere eventyrlystne skal kaste sig over siciliansk street food, som man finder på byens markeder, og siges at høre til blandt verdens bedste.

Fra Palermo kan man tage på flere dagsture. Et "must" er en tur til den lille by Monreale, der ligger på en bakketop tæt på Palermo. I godt vejr er udsigten fantastisk, men det er byens katedral og nærliggende kloster, der har hovedrollen. Tilsammen er de et perfekt eksempel på normannisk, arabisk og byzantinsk kunst, bår det er bedst. Selve katedralen er på Unesco's liste over verdenskulturarven og anses for at være en af kristendommens mest bemærkelsesværdige kirker. Det er et prægtigt bygningsværk, men det er katedralens interiør, der slår benene væk under én. I det store smukke kirkerum er væggene dækket af millioner af guldmosaikker, der billedligt gengiver det gamle og det nye testamente.
Ved siden af katedralen ligger det smukke benedektinerkloster, hvor 228 søjler er udsmykket med relieffer og mosaikker, udskårne bibelske og mytologiske scener, portrætter af ridder og fine ornamenter.

Cefalú er en af Siciliens ældste byer og en rigtig hyggelig kystby med smalle brostensbelagte gader, hvor man kan gå på jagt efter brugskunst og antikviteter. Knejsende over byens små gamle huse ligger endnu et monument på Unesco's verdenskulturarvsliste, nemlig byens katedral. Bag den imponerende bygning er der et udsigtspunkt, hvorfra man har den smukkeste udsigt over Cefalú og havet.