Pantanal
bonito
Du er her:
I vandhullet mellem alle vandplanterne stikker ikke kun ét par krokodilleøjne op over vandfladen. Dette er ikke som Amazonas, hvor en nats intense jagt på junglens caimaner resulterer i en lille udgave, som guiden behændigt samler op i kanoen og lader gå rundt til gæsterne. Her er caimaner i hobetal og alle af en anselig størrelse.

Caimaner er ikke det eneste, der både i mængde og størrelse overgår Amazonas. Capivaren, eller flodsvinet som det hedder på dansk, er en overdimensioneret mus eller gnaver - faktisk verdens største. Og nu vi er i gang med verdens største, så er det også her, vi finder verdens største tapir, verdens største stork, verdens største papegøje - og en mængde andre arter, som man kan sætte kæmpe foran, såsom odder og bæltedyr. Læg hertil kattedyrene ozelot og jaguar, anakonda-kvælerslangen og forskellige aber.

Udvalgte rejseforslag i Pantanal

christ-the-redeemer-3
Brasiliens Højdepunkter
Iguazu
Brasilien For De Unge Og Unge Af Sind
gangbro

Hvorfor Pantanal?


Pantanal har været Brasiliens oversete turistattraktion, men sådan er det nok næppe længere. I takt med at Brasilien er vokset som rejsemål, har flere fået øjnene op for Pantanal som et værdigt alternativ til Amazonas, mens andre som vi mener, at Pantanal langt overgår Amazonas. Man kan populært sige, at i Amazonas kan man ikke se dyrene for bare træer i modsætning til Pantanals åbne savanne, hvor dyrene byder sig til. Pantanal er verdens største vådområde, ca. fem gange større end Danmark, hvoraf godt halvdelen ligger i Brasilien, mens resten er fordelt mellem Paraguay og Bolivia. Ornitologer og zoologer fra hele verden valfarter til området, hvor det for eksempel er muligt at se 1200 forskellige fuglearter (i hele Brasilien finder man 1746 forskellige arter og hele Europa har til sammenligning 200 arter) og fiske efter de ca. 350 forskellige fiskearter, hvoraf enkelte vejer over 80 kg.

bonito

Hvad er Pantanal?


Pantanal er som et mægtigt indlandsdelta eller sump, hvad navnet direkte oversat betyder. Flankeringen af bjergkæder på tre sider og det ekstremt lille fald mod vest og floderne Rio Paraguaí og Paraná, gør at området ikke kan komme af med regnvandet fra bjergene lige så hurtigt som det modtager det. Derfor vil Pantanal, i perioden efter det har regnet i bjergene, være oversvømmet. Da regntiden strækker sig fra november til februar, vil Pantanal langsomt tørre ud hen mod oktober, hvor floderne finder deres normale leje, og hermed er der givet to helt forskellige oplevelser af dette udsædvanlige stykke natur, nemlig den våde og den tørre periode.

ara

Flere økosystemer


Nu er Pantanal ikke kun ét økosystem, men snarere en mosaik af forskellige habitater. Nogle ligger konstant under vand, andre oversvømmes i perioder og andre igen ligger altid over vandet. Der hvor sumpen rejser sig blot 75 cm over sumpen dannes der kart og skovlignende strækninger, der kan minde om Amazonas, uden dog at have helt så høje træer. Et besøg i Pantanal er mere varieret end en tilsvarende tur i Amazonas. Her er bådture på søer og floder, på jagt efter piranhas (piratfisk) og dyr langs vandkanten; vandreture dybt ind cordiheiras og capões, hvor træerne rejser sig over sumpen; rideture som en anden pantaneiro, den brasilianske fætter til en cowboy, på savannen sammen med kvæget eller over sumpede strækninger hvor folk til fods må give op, og ture på ladet af et specialkøretøj, der rykker frem ad de få farbare veje med masse af stop på jagt efter dyrene, der konstant er på farten for at samle føde.

Billeder fra Pantanal

Nyhedsbrev

Over 4.000 andre holder sig opdateret om skræddersyede rejser her - Der er nyheder, tips og forslag til rejser. Det koster kun din e-mail. Du kan altid afmelde dig.

https://www.rejsegarantifonden.dk/
https://www.travelassoc.dk/