De verdensberømte vandfald Victoria Falls er ikke bare et vartegn for Zimbabwe, men i allerhøjeste grad også for Zambia. Da Zimbabwe for nogle år siden led af politisk uro, blev byen Livingstone - Zambias hovedstad fra 1911 til 1935 og pendant til byen Victoria Falls i Zimbabwe - for alvor sat på kortet, da næsten alle turister "flyttede" over grænsen til Zambia. Igennem de seneste år er mange hoteller og lodges skudt op, men selve byen har stadig lidt af den afrikanske charme, som søsterbyen Victoria Falls for længst har mistet. Langt de fleste besøgende bor dog ikke inde byen men langs Zambezi River - i modsætning til Zimbabwe, hvor de fleste bor i selve byen Victoria Falls.

Victoria Falls ligger på grænsen mellem Zimbabwe og Zambia og betragtes som et af verdens syv naturlige vidundere. I 1989 blev Mosi-Oa-Tunya Nationalpark i Zambia og Victoria Falls Nationalpark i Zimbabwe sat på UNESCO’s liste over World Heritage Sites.

Har man tiden, kan det anbefales at besøge begge sider - alt efter årstiden. Zimbabwe har det meste af vandfaldene (70%), mens Zambia har omkring 30%. På den zambiske side kommer man tættere på selve faldene, mens man i Zimbabwe har "hovedfaldet" med det meste vand - især i perioden oktober til december, hvor den zambiske side næsten er helt tørret ud.

Det er i dag let at "rejse" mellem de to lande med det nye Uni-visum (KAZA-visa), der giver ubegrænset indrejse i begge lande i op til 30 dage. Så der er rig mulighed for at udforske de fantastiske vandfald og enestående omgivelser på begge sider!

Dr. David Livingstone "opdagede" det mægtige vandfald i 1855, og var den første der gjorde verden opmærksom på det spektakulære syn. Han opkaldte vandfaldet efter sin dronning, Victoria, mens de lokale allerede havde givet det navnet "Mosi-oa-tunya" - The Smoke That Thunders.

Uberørt af hvad der ligger forude, flyder Zambezi River stille og roligt ned mod kløften. Men man gør klogt i ikke at følge med for længe, for mægtige kræfter tager over og lader kun én vej tilbage – ud over klippekanten i et brølende inferno. Den 1,7 km lange klippekant sender hvert minut omkring 550.000 m3 vand mellem 90-107 meter ned i slugten Zambezi Gorge. Når Zambezi River er på sit højeste, fra februar til maj, vælter op til 5 millioner m3 vand ud over kanten hvert minut. I denne periode er vandfaldet et frygtindgydende og uforglemmeligt syn.

Det imponerende vandfald hører til blandt verdens tre største, og når de enorme vandmasser er på deres kraftigste er Victoria Falls verdens bredeste vandfald. Kun få steder i verden kan man nyde et skue, som det Victoria Falls byder sine gæster. På flere kilometers afstand kan man se skumsprøjtet, der ligger som en sky over vandfaldet og er med til at give næring til regnskoven, der ligger direkte overfor vandfaldene.

Kløften, der fra luften ses som en stor sprække i det smukke landskab, er på sit smalleste kun 60 meter bred. På klippen overfor selve vandfaldene fører stier til forskellige udkigspunkter langs kanten - og Eastern Cataract er ikke for folk med sarte nerver. Her står man ansigt til ansigt med et brølende gardin af ufattelige vandmængder. Et lille stykke derfra når man broen Knife Edge Bridge, hvor man i perioden februar til maj ligeså godt kan pakke kameraet godt ind. Uden de beskyttende træer er skumsprøjtet som en dansk regnvejrsdag i november – når den er værst!

Både i Zambia og Zimbabwe er der aktiviteter nok til flere oplevelsesrige dage, og de bedste er koncentreret omkring den mægtige flod. På den øvre del af Zambezi River kan man på et sunset cruise fredfyldt nyde synet af flodheste, elefanter, farvestrålende fugle og ikke mindst den fantastiske solnedgang, hvor himlen eksploderer i et væld af røde og lilla farver.

Tidlig morgen, hvor dyrene kommer ned til floden for at drikke, kan det anbefales at tage på en kanotur med guide, der behændigt sørger for behørig afstand til både flodheste og krokodiller. Ligeså blid og romantisk som den øvre del af floden er, ligeså vild og ustyrlig er den nedre del.

Efter vandfaldene buldrer Zambezi River videre gennem Batoka Gorge og bliver til en udfordrende opgave for adrenalinhungrende turister. De 24 rapids, der skal forceres, udgør verdens måske bedste white water rafting i Klasse 5. Rapid nr. 9 – også kaldet Commercial Suicide - er Klasse 6, hvilket vil sige ”ikke sejlbar”, som navnet måske også antyder. Man kan også tage kampen op med floden i tandem-kajak, hvor færdigheder i manøvrering kommer på prøve, eller i jetbåd hvis kraft og fart synes at kunne hamle om med de hvirvlende vandmasser. Uanset hvad man kaster sig ud, er der garanti for spænding på højeste plan!

Hvis man ikke er en hund efter vand, har man også mulighed for at se det hele lidt fra oven. En af de mest populære aktiviteter er en 13 minutters helikoptertur, også kaldet ”Flight of Angel”. Spænd sikkerhedsbæltet og sæt kameraet på "serieskydning" – det er en fantastisk tur.

De mere grænseoverskridende flyvninger foregår fastspændt til et kabel tværs over Zambezi-kløften, 135 m langt og 75 m over jorden - det såkaldte Gorge Swing. Man kan også rapelle ned på bunden af kløften ad en 54 meter høj klippeskrænt eller tage turen i ét spring. Og så er der selvfølgelig det verdensberømte bungy jump fra Zambezi Bridge på 111 meter!