Rupununi-savannen er et afbræk fra Guyanas kilometerlange regnskove. Her kan øjet vandre til horisonten og bjergene, men dermed ikke sagt at man ikke kan få jungleoplevelser i området. Man finder en god kombination af begge verdener ved at besøge flere af lodgene i det nordlige Rupununi. Selv om det primært er den åbne savanne, der fylder i landskabet, er det samtidig alsidigt med floder, regnskovsbevoksede bjerge og store vådlandsområder. Der er blandt andet Rupununi-floden, som ligger tæt på landsbyen, Annai, og det beskyttede naturområde, Karanambu, hvor både flododdere, sorte kaimaner og den store myresluger bor.

Rupununi er naturligt afgrænset af Pakaraima- og Iwokrama-bjergene mod nord samt Kanunku-bjergene mod syd. Rupununi-savannen har en meget spredt og lille befolkning, der udgøres af gårde og indianersamfund. Ellers er det naturen, der dominerer. Området har en stor biodiversitet med 1.500 plantearter, 400 fiskearter, 120 arter af slanger, øgler og frøer, 105 arter af pattedyr og 500 fuglearter. Men det anslås, at der er mange flere uopdagede arter i Rupununi.

Selv om størstedelen af Guyanas besøgende tager til denne del af landet, er det ikke et turistfyldt område, da flyene kun kan medtage 13 personer, og de fleste lodges har en kapacitet til 12-16 personer. Flere makushi-indianerstammer har etableret øko-lodges i området i forsøg på at kombinere en indtægt med en naturbevarelse.

I det sydlige Rupununi finder man en mindre udviklet infrastruktur end i det nordlige Rupununi, og de færreste turister kommer så langt sydpå. Der er masser af gårde med kvægopdræt, som breder sig ud over den åbne savanne med Kanuku-bjergkæden i baggrunden. Området tiltrækker dem, der kan leve med det rustikke og gerne vil opleve livet som cowboy i et meget ufremkommeligt område. Udover lokale gårde og ægte cowboys, bebor indianerstammer også området, såsom Wai Wai og Wapishana.