Midt på den runde ø strækker vulkanen sig op mod himlen med sine 2.800 meter. Det er fascinerende at se, at vulkanen, og dermed en stor del af øen, stiger brat op af vandet og fylder så meget af øen. Alligevel er der masser af plads til bananplanter, kaffeplantager og tropiske planter som agaveplanter og eucalyptus, der springer op og dominerer det meste af øens nordøstlige side.

I dalen, der omkranser vulkanen, er betingelserne for vinproduktion gode, så det er anbefalelsesværdigt at prøve noget af den lokale kapverdiske vin, Chá das Calderas. Vinen er opkaldt efter området Chá das Calderas, som blev hårdt ramt af vulkanudbruddet i 2014, hvor store dele af de omkringliggende landsbyer blev totalødelagt. Dog vendte mange af indbyggerne tilbage til landsbyerne kort efter evakueringen og begyndte at konstruere nye bygninger.

Størstedelen af øens befolkning, 35.000 indbyggere, bor i byen São Felipe, der anses som Kap Verdes smukkeste by. Nede ved den sorte sandstrand ligger pryder byens gamle koloniale bygninger i flotte farver.