Ved foden af Himalaya i Nepals subtropiske lavland finder man Chitwan, med det store tilløbsstykke Chitwan nationalpark. Parken, som er landets første, blev grundlagt i 1973 og dækker et område på 932 km². I 1984 blev den optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og er idag en af Nepals største turistattraktioner.

Både flora og fauna i Chitwan nationalpark er intet mindre end imponerende. Det er et af de bedste steder at opleve dyreliv i hele Asien. I alt findes der 68 arter af pattedyr, 544 fuglearter, 56 arter af padder og 126 fiskearter. Blandt andre er der mulighed for at se elefanter, bengalske tigre, det indiske panser næsehorn, leoparder og kravebjørne. Denne komplekse sammensætning af fauna gør det til et sandt paradis for en hver dyreelsker.

Chitwan har et tropisk monsun klima med høj luftfugtighed året rundt. Med beliggenhed i Himalayas klima zone falder største delen af regnen fra midt juni til slut september. De koldere måneder starter i midten af oktober, hvor temperaturen falder fra ca. 36 grader til kun det halve, indtil januar, hvor temperaturen igen begynder at stige.