Området, der strækker sig fra floden Río Biobío og sydover til Puerto Montt i bunden af Golfo de Reloncaví, tåler sammenligning med verdens smukkeste steder. I et sandt paradis af smukke vulkaner, fyrreskove, spejlblanke søer, hyggelige landsbyer og vandfald føler man sig som besøgende hensat til et levende postkort.

Om sommeren besøges området af storbyernes bedre borgerskab, der nyder livet med vandreture, solbadning på søbredderne og afslapning i de smukke omgivelser. Om vinteren mødes de samme mennesker her igen – nu for at stå på ski.

I dag er Sødistriktet et af de mest udviklede turistområder i Chile, med gode muligheder for kør-selv ferie, rund- og busrejser i de mange nationalparker og naturområder med god infrastruktur. Men for blot 150 år siden var området kendt som "de vildes land", hvor selv den modigste nybygger holdt sig langt væk. Området, der blev kaldt "Arauco", blev af mange betragtet som et selvstændigt land da Mapuche-indianere, der beboede stedet, havde formået at holde både de spanske conquistadores og nybyggerne på lang afstand i 300 år. Efter aftaler med indianerne blev området mod slutningen af det 18. århundrede dog mere fredeligt, og mange nybyggere kom for at få del i de frodige landbrugs- og skovarealer. Specielt var der mange tyske nybyggere, som grundlagde flere kolonier og byer, som den dag i dag, stadig bærer præger af deres indflydelse med tyske gadenavne, kirkegårde, skoler, butikker osv.